Få har väl glömt nyhetsrapporteringarna från tsunamin 2004 men bland all bedrövelse dök det upp en fin historia, inslaget om den Thailändske äldre mannen som skänkte sina egna skor, de han hade på fötterna, till en drabbad turist som flytt upp i bergen. Där öppnade Thailändarna sina hem och delade frikostigt med sig. Det är sådana de är, även idag när vi besöker deras land möts vi av omtänksamhet och vänlighet.

Tiggare

Tyvärr är många fattiga i Thailand och de har inte på långa vägar samma sociala skyddnät som vi är vana vid. Men nu kan du och jag göra något för att åtgärda all vänlighet och göra något som verkligen når fram! Nu tänker man kanske inte direkt på fattigdom om man varit i tex Phuket på semester men fattigdomen finns och den är utbredd. Är du tex gammal och inte har några släktingar som kan ta hand om dig är det inte så lätt då samhället bygger på att barnen sörjer för de äldre. Det finns också många stackars barn som blir föräldralösa av diverse olika anledningar, och en del av dessa hamnar på barnhem. Jag skriver en del, för tyvärr är det många barn som utnyttjas av både släktingar och ohederliga hjärtlösa typer som gör allt för att tjäna pengar… Skulle kunna ge er en massa exempel men stoppar här. Den som vill veta mera kan tex läsa följande böcker:

Klicka på titlarna nedan för att läsa mer/beställa

Under floden

Underfloden

 

 

 

 

 

 

Samnang – tiggarpojken

Samnang

Ny svensk organisation hjälper på plats – Child Protect Thailand!
Så vad kan man göra då förutom att lära sig mer om hur verkligheten ser ut? Jag skänker gärna pengar men då vill jag att hjälpen ska gå fram! Har hittills sponsrat ”Läkare utan Gränser” och ”Reseindustrins Barnfond” då de är några av få organisationer där det mesta av det skänkta faktiskt kommer folket till del. Glädjande nog kan vi nu lägga ännu en organisation till vår egna lista över betrodda organisationer – nystartade svenska Child Protect som verkar i närheten av Ban Phe där våra hus och lägenheter finns.

Child Protect drivs av svenska Thomas Thornfors som tillbringade sina första åtta år i Thailand innan han kom till Sverige, och hans familj och så här säger han bla. om detta projekt som för övrigt är icke vinstdrivande:

” Det är inte bara att dra igång, jag är själv väldigt skeptiskt till
andra organisationer och om de verkligen hjälper som de säger. Det lär
vara lika svårt om inte svårare att få andra att tro på vårt projekt och
vår vision med Child Protect Thailand. Så vi började enkelt och
småskaligt med egna medel och samlade ihop det vi kunde avvara för att
kunna skicka till något projekt som var i behov. Efter att min frus
syster varit i Thailand som volontär på ett center/barnhem blev det
fart. Nu visste vi vilka som var i behov av hjälp och nu hade vi svart
på vitt på vad som de behövde mest. Med det så skickade vi små postpaket
med kläder och hygien artiklar till barnhemmet som ligger vid Amphawa
ca 2 timmar från Bangkok.”

Child Projekt är alltså igång även om mycket återstår att göra. Jag pratade med Thomas och en av deras förhoppningar är att i framtiden även ha ett center i Thailand där vi turister kan lämna saker vi tagit med från Sverige eller köpt på plats, tex. pennor, block, kläder etc. och detta är bra tycker vi då många turister gärna vill bidra och frågat oss vart de kan lämna saker. Vi har själva haft med kläder och leksaker ner som vi ville lämna på ett barnhem men vår chaufför var ovillig att följa med oss dit pga att detta enligt deras kultur skulle få dem att tappa ansiktet gentemot oss (?) Vi skulle framstå som bättre än dem om vi åkte dit med ”allmosor”. Det slutade med att en Thailändsk familj som skänkte en dricka till vår son, trots att de egentligen sålde dricka, fick alla våra grejer som tack. Med detta vill jag ha sagt att det är inte helt enkelt att bara ge bort själv, kulturen är väldigt annorlunda vår och man kan lätt trampa folk på tårna och få motsatt effekt än den tänkta! En organisation som Child Protect förenklar för alla parter.

Läs mer om ChildProjekt och ge ditt stöd – klicka här!

Child Protect finns även på Facebook – gilla deras sida och dela gärna: Child Protect

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.