Vart man sitter har betydelse – nära toaletten inte att rekommendera!          Foto: Privat

 

Värsta bakteriehärdarna

I dagsläget, i allra högsta grad nu när den förhatliga ebolan härjar okontrollerat, funderar nog de flesta av oss på hur man kan skydda sig mot bakterier under flygresan. En undersökning har visat att flest bakterier hittades på ställen man kanske inte tänkt på. Har du någonsin tänkt tanken att någon kanske använt brickbordet som skötbord för att byta blöja (enligt kabinpersonal händer det…), att boxarna vid säkerhetskontrollen innehåller mer än vi vill veta – hur många av er har tex inte fått lägga skorna där ibland eller väskor som stått på både det ena och andra stället och hur många använder inte kuddar och filt ombord på långresan?

Varför blir vi sjuka på hemresan men inte utresan?

Jag har alltid undrat varför jag och min familj tveklöst alltid blir sjuka efter hemresan men inte på utresan. Kanske kan det bero på hur planen städas på olika flygplatser? Eller så är vi helt enkelt bara allergiska mot svensk kyla 😉 Med dessa råd i bagaget ska det iallfall bli spännande att se på nästa resa om man kan klara att hålla sig frisk efter hemkomst.

Brickbord = skötbord?

Thai2  Foto: Privat

 

Så här kan du skydda dig!

  • Tänk på vart du väljer att sitta om du kan välja sittplats – stolarna närmast toaletten får stödja många smutsiga händer på väg till/från toaletten
  • Ta med dig antibakteriella våtservetter och torka rent på armstöd, brickbord, bälte, skärm, fjärrkontroll när du sätter dig.
    Tyvärr slarvas det nog en hel del idag med städningen då personalen i vissa fall inte ens hinner städa ordentligt mellan flygningarna.
  • Ta i toadörrens handtag med en servett.
  • Ta med egen kudde/filt
  • Peta/klia dig inte i ögonen med otvättade händer, bakterier kommer lätt ner via tårkanalen till näsa och svalg.
  • Tänk på att botten på väskor, som ställts på golv/marken/box vid säkerhetskontrollen innehåller många bakterier – tvätta händerna efter att du lagt upp väskan i bagagehyllan.

 

Tidningen Expressen Allt om Resor har publicerat en läsvärd artikel där man testat bakterieförekomsten på tre flygplan och vad man hittade där, läs här!

Tags: , , , ,

1 comment

Trackbacks and pingbacks

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.