Blir resan extra lång på grund av annan flygrutt? Flyger man över osäkra länder?

Vid vår senaste hemresa från Thailand blev det en lång omväg då Norwegian tydligen inte får flyga över Ryssland som annars är vanligt vid flighter mellan Skandinavien och Thailand. Nu gick resan istället längre söderut vilket gjorde att flygningen tog 13 tim och 20 minuter.

Saken gjordes inte bättre av att vi innan start, tvingats sitta 2 timmar i planet i väntan på att allt bagage skulle vägas om. Enligt datorn var vi överlastade men efter många ”om och men” kom de fram till att det var fel på datorn och vi kunde lyfta… Upp och iväg kom vi tillslut i alla fall –  med eller utan överlast?

Halvvägs in i flygningen började planet svänga och ändra riktning än hit och än dit. Undrade vad som stod på och slog på kartbilden som visar var man befinner sig. Kan säga att jag kände mig inte helt bekväm när jag såg detta:

Flygkarta2

Flygkarta3

Flygkarta1

Flygkarta

Kabul och Ghazni… -Näe, här vill inte jag flyga!

Kan någon hjälpa mig – var hittar man flygbolagens flygrutter?

Den långa omvägen då vi inte flög över Ryssland samt att flyga över krigsområde fick mig att vilja kunna kolla hur de olika flygbolagen flyger innan jag bokar nästa biljett men jag går bet, hittar ingen information alls om detta.

Är det någon som vet hur man enkelt finner denna informationen? Snälla skriv en kommentar eller maila mig!

Fann en del intressant läsning gällande flygrutter och säkerhet

Sajten Flygradar visar vilka plan som befinner sig var men där ser man bara flygnumret och det säger tyvärr inte mig så mycket.

Visserligen snart två år gammal artikel men vår egna resa i januari i år visar att artikeln tyvärr inte stämmer: Flygbolagen struntar i varningarläs mer!

Artikel från oktober 2015 säger att just Norwegian som vi flög med, inte längre flyger över osäkra länder…
Norwegian väljer ny flygrutt efter varning om flygsäkerhetsrisker – läs mer!

 

FlygkartaBild
Inga talibaner i sikte! Men det känns ju inte som att vi är på säker flyghöjd med tanke på eventuella luftvärnskanoner eller vad det kallas. Nedskjutningen av Malaysias plan i Ukraina är ett allt för färskt och tragiskt minne.

 

 

Tags: , ,

4 comments

Trackbacks and pingbacks

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.