På Alla Hjärtans Dag, den 12 februari kl. 10.00 släpper Fritidsresor rabatterade resor med upp till 50% rabatt. Kanske någon du vill överraska med en resa på Alla hjärtans dag? Nu finns iallafall chansen att hitta ”res 2 betala för 1” resor.
Klicka här för att komma till Fritidsresors erbjudande.

Visste du detta om Alla hjärtans dag? Text hämtad från Wikipedia:

Alla hjärtans dag (ibland Vändag i Finland) är en temadag som firas den 14 februari varje år och har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England. Den kallas därför också Valentindagen eller Sankt Valentins dag.

Firandet av ett helgon med namnet Valentinus den 14 februari började inom den katolska kyrkan redan i slutet av 400-talet, men exakt vem denne var är oklart. Flera olika martyrer med namnet Valentinus från 200- och 300-talet är dokumenterade, även om nästan ingenting konkret är känt om dem. Enligt en sen medeltida helgonlevnad ska Sankt Valentinus ha återgett synen åt sin fångvaktares dotter – något som kom att inlemmas i vissa moderna historier om Sankt Valentin.

Kopplingen till romantik och kärlek uppkom först under medeltiden och uppstod möjligtvis genom en folklig föreställning om att fåglar i mitten av februari sökte och fann sin partner. Detta inspirerade pojkar och flickor att fundera på vem som skulle bli deras Valentin, det vill säga vem som de skulle hålla ihop med minst ett år framöver. Även i Sverige har seden att på lek para ihop flickor och pojkar funnits men i tradition varit förlagd till pingsten.

I 1300-talets England och Frankrike blev Valentindagen en fest för ungdom och förälskade, och parbildningslekar av olika slag var vanliga. Det var först då som helgonet som sådant började förknippas med kärlek. Under medeltiden uppstod där också en sed att skriva kärleksbrev med rimmade dikter till sin käraste, och senare på 1800-talet blev tryckta och utsirade valentinkort, ofta utsmyckade med sidenband och spetsar, populära. I dag är Valentindagen starkt uppmärksammad i alla engelsktalande länder, där kärleksbrev och små presenter brukar skänkas bort.

Olika berättelser med romantiskt innehåll har också kommit till. Enligt en av dessa var Sankt Valentin en kristen som levde i Rom på 200-talet och fick lida martyrdöden efter att ha trotsat kejsar Claudius II förbud att viga unga par. Innan han avrättades lyckades han smuggla ut ett kort till fångvaktarens dotter (jämför med den medeltida legenden ovan) som han var mycket förälskad i: det första Valentinkortet och ursprung till seden att skicka kort denna dag. Valentin sägs även ha haft för vana att plocka blommor i trädgården och ge dem till älskande par. Detta påstås ha givit upphov till seden att ge varandra blommor på Alla hjärtans dag.

Den äldsta bevarade valentinhälsningen är från 1477, då den unga Margery Brew skickade en hälsning till sin trolovade John Paston som hon kallade sin ”worshipful and well beloved valentine”.[1]

I modern tid, efter 1960-talet.

Sverige och Finland
I Sverige har firandet av S:t Valentin och Alla hjärtans dag inte förekommit i någon större utsträckning förrän på 1960-talet, då det lanserades av kommersiella skäl och genom amerikansk kulturell påverkan. NK-varuhuset försökte lansera seden, men det tog tid innan firandet blev mer än det hjärtformade gelégodiset. Under 1990-talet tog dock firandet fart (kanske som en följd av uppmärksamheten i skolorna) och har funnit sin plats som Alla Hjärtans dag i den svenska högtidskalendern.[förtydliga]

Enligt en rapport från Svensk Handel 2012, sammanställd av enkätsvar från 1 100 tillfrågade svenskar i februari 2011, är det 56% som firar Alla hjärtans dag.[2] 55 procent tycker att Alla hjärtans dag uppmärksammas mer i dag än förr, 17 procent tycker att den uppmärksammas lika mycket i dag och 11 procent tycker att högtiden uppmärksammas mindre i dag än förr.[2] Blommor är vanligast att ge som gåva (17%), tätt följt av middagsbjudning (16%).[2] Kläder och böcker är ovanliga att ge på Alla hjärtans dag.[2] En middagsbjudning är den populäraste gåvan att få (36%), medan kläder och geléhjärtan är minst önskvärda att få denna dag.[2]

På Alla hjärtans dag säljs över 4 miljoner rosor i Sverige.[3] Framförallt efterfrågas mörkröda rosor.[3] Eftersom efterfrågan på rosor i världen är större än tillgången just denna dag, säljs det även många mörkröda tulpaner och nejlikor på Alla hjärtans dag.[3]

I Finland har dagen uppmärksammats sedan år 1987 då den upptogs i kalendern. Under Alla hjärtans dag uppmuntrar bland annat Finlands Röda kors människor att delta i frivilligt vänarbete.

Andra länder

I Japan och Sydkorea är det vanligt förekommande att flickor ger ”tyckaomchoklad” och ”pliktchoklad” till vänner och personer de tycker om. Detta i sin tur medför att pojkarna förväntas ge tillbaka något den 14 mars på ”White day”.

I Kroatien är det inte ovanligt att pojkar ger licitarhjärtan till personen de tycker om.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.