Hej igen!

Äntligen börjar dagarna att åter bli längre och ljusare och man känner hur energin kommer tillbaka. Kanske blir du sugen på att fräscha till det hemma och varför då inte inreda lite annorlunda? Se våra tips nedan och passa också på att tävla om en resa värd 30.000 och läs mer om husköp i  Thailand!

10 % rabatt till alla Reseskafferiets prenumeranter på bambuprodukter! 
Vi har hittat ett företag som säljer bambupålar och just nu ger de alla Reseskafferiets medlemmar 10% rabatt vid köp upp till 3000 SEK.
Köper du för mer får du ännu mer rabatt men måste begära en offert. För att få rabatten anger du bara koden ”Reseskafferiet” i din beställning. Kolla in produkterna här: http://transpartner.se/bambu.html och få inspiration från mina egna bilder nedan.

Reseskafferiets tips på vad man kan göra med bambu och våra produkter!

    
Gör din egen sänghimmel av 4 bambupålar, några krokar och tyg. Obs! Se vad fint det blir med våra thailändska överkast som finns i
många kulörer. Annorlunda gardinstänger gör du enkelt av bambupålar.

  

Bakom denna halvpåle döljer sig två fula vattenrör

 Vinn en resa värd 30.000!

Reseforumet Reseguiden.se och TUR mässan (resemässan i Göteborg) har utlyst en tävling om vem som är forumets bästa reseinspiratören. Alla som röstar deltar i utlottningen av en resa värd 30.000 SEK samt 1500 inträdesbiljetter till årets TUR-mässa! Att rösta kostar ingenting och du behöver inte ens registera dig som medlem.
Skynda er att tävla nu, den 12 mars avslutas tävlingen och vinnare koras på resemässan TUR 09 i Göteborg den 22 mars klicka här för att komma till tävlinggssidan!
PS! Lägger du din röst på mig (Marika) blir jag såklart jätteglad!

Läs mer om resmässan ”TUR” som hålls i Göteborg 19-22 mars, klicka här!

Sugen på att köpa egen bostad i Thailand?

Vår vän Kristian som bor i Thailand sedan drygt 2 år tillbaka och som där startat ett svenskt byggföretag, berättar lite om hur det är att bo i Thailand och hur man köper hus och mark.

Är du intresserad av att veta mer skynda dig att kontakta Reseskafferiet som nu är återförsäljare. Redan är 6 hus av 10 sålda!
                                                   

                                                                                                                                                                                     

 

Bilden visar en av husmodellerna som byggs av Kristian och hans kollegor strax utanför Ban Phe. Förväntad prisökning ca. 10-12 % / år! Vilken bank ger det…

Området hör till Rayongprovinsen och ligger ca. 2,5 timmes bilresa öster om Bangkok mot Kambodja till och hit åker Thailändarna själva på semester. Den lilla fiskebyn har på senare år upptäckts av utländska resenärer som fått nog av massturismen i södra Thailand och börjar nu så smått att exploateras när allt fler västerländska turister hittar hit om och om igen, så även min familj som snart återvänder för tredje gången.

Resekafferiets intervju med Kristian:

Hur länge har du bott i Ban Phe och hur kommer det sig att du hittade dit?
Jag har bott i Ban Phe från och till i 2 år. Jag har sedan tidigare vänner i området som haft olika verksamheter här så när jag för första gången besökte Thailand var det också en självklarhet att besöka mina vänner i Ban Phe och som så många andra fastnade jag direkt!

Vad är det som är så bra med Ban Phe?
För det första så är närheten till
Bangkok och Pattaya något man uppskattar när man varit här länge. Området är också otroligt vackert med nästan obegränsat antal stränder, vissa helt folktomma, det finns mycket sevärdheter runt omkring som tempel, vattenfall och grottor, vacker natur och alla underbara öar. tex. Kh Samed som nås på en halvtimme med färja (som kostar ca. 12 kr enkel väg). Men allra bäst är nog de helt underbara thailändarna i detta område som gör att man verkligen trivs.

Varför väljer ni att satsa på att bygga hus i detta område?
Det händer otroligt mycket i detta område, det är först på senare år som utländska turister hittat hit. Om fem år tror jag att det kommer att vara betydligt fler turister och bofasta utlänningar och om tio år tror jag att området är väsentligt förändrat med fler hotell, byggnader och turismen kommer att vara mer utvecklad i detta område. Däremot tror jag inte att Ban phe går samma öde till mötes som Pattaya, hit kommer man och flyttar man för att man älskar det genuina Thailand.

Vilken värdeökning räknar ni med på era hus?
Det är alltid spekulativt att prata om värdeökningar men det jag kan jämföra med är lägenheter i samma område som vi bygger. Dessa har under senare år ökat med 25% årligen (!) och detta område förväntas expandera i 10 år till, så visst kan man göra en bra affär här.

Hur är det i området under regnperioden?
Jag tycker absolut att Thailnd och Ban Phe är värt ett besök under regnperioden. Många tror felaktigt att det regnar konstant men så är inte fallet, ibland är det uppehåll i flera dagar och när det regnar brukar det vara över på ett par timmar såd et finns fortfarande många soltimmar även under denna period. Ett äkta Thailändskt störtregn är också en upplevelse – då kan jag lova att det regnar ordentligt.

Man hör ju talas om ”Svenskbyar” i Thailand där det bara bor svenskar, vilka kunder vänder ni er till?
Vi är inte ute efter att enbart ha svenskar som kundgrupp, vi ser mycket positivt på om olika nationaliteter flyttar in i våra hus.

Vad skiljer er mot andra företag?
Vi skiljer oss ganska mycket från övriga svenska företag i området i och med att vi inte bygger sk. ”Svenskbyar” utan vi bygger istället friliggande hus i ett område. Detta gör det möjligt för oss att erbjuda våra kunder stora friliggande tomter med privata pooler där husägaren själv har möjlighet att odla växter och träd i sin egen trädgård eller göra en tillbyggnad, poolhus etc. Vill man hellre låta någon annan sköta trädgårdsarbetet m.m. hjälper vi till att ordna detta till bästa pris.

Vem ser till att era hus byggs på rätt sätt och tidsplaner hålls?
Jag själv är på plats dagligen på bygget för att kontrollera att allt går rätt till och emd min bakgrund som byggföretagare i Sverige har hag den erfarenheten som krävs vid sådana här projekt.

Alla som besökt Thailand har nog förskräckt noterat deras livsfarliga elinstallationer. Hur är det i era hus?
Att inte ha säker el och att inte ha jordfelsbrytare i våra hus är helt otänkbart för oss! För oss är elsäkerheten så viktig att vi kommer att ha svenska elektriker på plats för att övervaka den biten.

Om jag köper ett av era hus, vad ingår normalt i priset?
Alla våra hus leverars klara för inflyttning, komplett med kök och vitvaror, AC i alla sovrum, kanonfräscha kaklade badrum m.m. Samma sak gäller utsidan där vi bygger en mur runt varje enskild trädgård och vi anlägger gräsmatta och planterar en del växter.
För de kunder som väljer vår uthyrningsgaranti (även känt som rent-guarantee) ingår även möbler och inredning med allt från TV till bestick.

Nu får du förklara, vad är uthyrningsgaranti?
Uthyrningsgaranti innebär att vi ger de kunder som vill hyra ut sitt hus största delen av året en fantastisk möjlighet att få 7% av inköpspriset på deras fastighet tillbaka årligen. I överenskommelsen ingår också att får sitt hus fullt möblerat av oss. Ägaren kan själv utnyttja sitt boende fyra veckor under högsäsong eller två veckor under lågsäsong. Detta kontrakt skrivs på två år men kan sedan förlängas om husägaren vill detta.
Notera att uthyrningsgarantin är ett frivilligt val som kunden gör. De som inte vill hyra ut genom oss behöver naturligtvis inte göra detta utan kan fritt dispona sin fastighet och kanske hyra ur den själv.

Vilka månadskostnader har man på ett ungefär för ett hus idag?
Dessa kostnader styrs naturligvis av förbukning och aktuella priser men i snitt räknar vi med följande kostnader:

Elkostnader ca. 1000-3000 THB / månad (240-720 SEK)
Vattenkostnader ca. 100 – 200 THB / månad (ca. 24-48 SEK)
Avloppstömning (avloppet går via en septitank som töms ungefär var tredje månad) ca. 200 THB (48 SEK)/ tömning = 16 SEK/mån.)

Övriga kostnader som kan tillkomma:
Husförsäkring ca. 8000 THB / år (ca. 1900 SEK/år) Vi kan hjälpa de kunder som vill, att försäkra villan och andra försäkringar som kan vara viktiga när man stannar länge i Thailand, tex. olycksfallsförsäkring, bilförsäkring m.m.
Trädgårdsskötsel för den som inte vill sköta det själv ca. 1500 THB/månad (ca. 360 SEK)
Bevakning (detta bör man ha när man inte är i Thailand) kostnad ca. 1500 THB / månad (ca. 260 SEK)

Marken då, kan man som utlänning äga mark i Thailand?
Nej som utlänning (farang) kan man i dagsläget ej äga mark här och tyvärr finns det otroligt mycket felaktig information om detta. De vanligaste sätten att äga eller inneha mark i Thailand är att man antingen leasar marken via långtidskontrakt eller att man startar en Thailändsk firma och via den firman äger marken. Vi hjälper alla våra kunder att hitta en lösning som de känner sig trygga med.

Om man vill köpa era hus, hur går betalningen till?
Husköparen betalar in pengar så att det hela tiden följer byggets gång, tex.när bottenplattan är klar betalar man en viss procent, när taket är på betalar man en viss procent osv. Betalningen är upplagd på detta vis för att garantera att kunden inte betalar för ett hus som denne sedan inte får. De husköpare som inte är på plats i Thailand kan följa husbygget via de bilder som läggs ut på vår hemsida.

Hur lång tid tar bygget från köp till det att huset står inflyttningsklart?
Detta varierar lite beroende på byggets planering men vi räknar med ca. åtta månader. I kontrakten framgår ett specifikt slutdatum för bygget och blir det försenat betalar vi dagliga böter till husägaren.

Vad är ett ”Chanote” och får man det av er?
Ett chanote kan enkelt beskrivas som en lagfart eller ägarbevis som registrerats hos Thailändska myndigheter. Detta papper visar vem som är den lagliga ägaren. Att köpa något utan att erhålla chanote rekommenderas ej! Alla våra kunder får naturligtvis ett chanote som intygar att de är ägare.

Lockar det med en egen bostad i Thailand eller vill du bara göra en bra investering, kontakta oss på Reseskafferiet så berättar vi mer eller läs mer på vår hemsida klicka här!

 
Resekafferiets privata bilder:Chakkaphong Beach                                  Koh Talu 

Det var allt för denna gången. Skicka gärna in bilder med era inredningideer med bambu och glöm inte att lägga er röst i tävlingen med en resa som vinstchans!

Bästa hälsningar

Marika Simo
Reseskafferiet

 

 

 

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.