Vill du bygga själv eller med hjälp av oss? Vi erbjuder nu våra kunskaper till er som vill bygga på egen hand och kan hjälpa till med följande: Nybyggnation,, tillbyggnader, ritningar/hållfasthetsberäkningar, renderingar i 3D, byggtillståndsansökan, rådgivning i byggfrågor och materialval.

 

Bygga hus i Thailand

Ett alternativ om man vill införskaffa sig ett boende i Thailand är att bygga sitt eget hus med hjälp av Thailändsk arbetskraft. Det kanske inte är det allra enklaste sättet men en stor fördel kan vara att man på resans gång lär sig otroligt mycket om hur saker och ting fungerar i Thailand.

 Detta är en kort beskrivning av de mest grundläggande momenten i ett Thailändskt husbygge som kan vara till hjälp för den som vill bygga sitt eget hus eller bara intressant läsning för den byggintresserade.

Markarbeten

Markarbete

Ofta behöver man göra någon typ av markarbete innan man kan påbörja själva hus byggnationen.
Förutom det självklara i att marken måste fyllas så mycket att den aldrig kan bli översvämmad så ska man även tänka på att kommunala vägar som passerar tomten kan bli höjda i framtiden.

Tillstånd för att fylla mark i Thailand krävs i många provinser så kolla alltid upp på markkontoret vad som gäller innan markarbetet påbörjas.

 

Utmätning av Thailändskt hus

Utmätning av Hus

standardsättet att mäta ut ett hus på i Thailand är att man gör en enkel träram ungefär en meter utanför husets blivande ytterväggar, därefter mäter man ut alla centrummått på träramen och spänner snören mellan ramsidorna, se bild.

 

 

Pålning

Pålarna slås vanligtvis ner 5-6 m under markytan så att fundament senare kan gjutas på varje påle

Det är inte alltid man behöver påla innan man bygger sitt hus, om man pålar eller inte beror på markförhållandena, är markförhållandena bra och man bara bygger ett enplanshus så räcker det många gånger med att bara gjuta fundament.

 

Fundament

Ett hus i Thailand har vanligtvis mellan 10-30 fundament, Fundamenten på bilden gjuts till 60 cm under markytan, överdelen av fundamenten vägs av i rätt höjd för kommande betong bjälklag.

Låt träramen runt huset vara kvar tills fundamenten är klara, mät sedan ut centrummått på varje fundament innan träramen avlägsnas.

 

Balkar

Balkarna formas armeras och gjuts ovanpå fundamenten, Balkarnas höjd bredd och armering ska alltid vara specificerad i byggritningen med hållfasthetsberäkningar ifrån ingenjör.

Tänk på att det kan slarvas rejält med att vibrera betongen i Thailand, med t.e.x ett fundament gör det inte så mycket om vibreringen är dålig men när det gäller balkar med spännvidd på 4-5 meter är det rekommenderat att du håller ett öga på både betongblandning och vibrering av betong.

 

 

 

 

Golv

Om man inte gjuter direkt på marken så beställer man oftast betongplank. Betongplanken beställs i rätt längder ifrån fabrik och kommer ut till byggarbetsplatsen med kran bil.

När betongplanken ligger på balkarna armeras och gjuts ytterligare 5-6 cm betong uppe på golvplanken.
Var väl förbered vid leverans av betongplanken så att du enkelt kan dirigera kran bilen rätt och få dina betongplank där du vill ha dem.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pelare

Formas och gjuts, plasta om möjligt in pelarna efter det att formen är borttagen, detta hindrar betongen ifrån att torka ut för fort.

 

Hammarband

Det finns två olika typer av hammarband, antingen stål eller gjuten betong snarlikt bjälklagskonstruktionen, stål är betydligt vanligare eftersom det går så mycket snabbare och är billigare, gjutna hammarband har högre kvalitet men är betydligt mer tidskrävande och kostsamt.

 

Väggar

Även om det finns andra varianter även i Thailand så är murade och putsade väggar det absolut vanligaste. Lättbetong block, betonghålstenen och tegelsten är de som används till väggar, Lättbetong blocken är den dyrare varianten men har blivit populärt eftersom den är väldigt lätt att arbeta med och den har även en hel del andra fördelar som bättre isoleringsvärde och mindre sprickbildningar i putsen.

 

Takkonstruktion

Den vanligaste tak konstruktionen i Thailand är svetsad stålkonstruktion med lättmetall profiler som bär läkt, Betong pannor är ett vanligt och väl fungerande ytskikt på tak i Thailand även om det finns en del andra material att välja på. Takfotsbrädor och vinskivor är ofta i fiber betong som klarar Thailands klimat mycket bättre en trä.

Tänk även på att be dina byggare att montera värmereflekterande folie mellan taktegel och bärläkt.

 

 

Putsning

Lätt betongblock putsas, max 1 cm tjocklek på putsen, var noga med att montera nät på skarvar mellan betong och block då det annars kan bli sprickbildningar.

 

Innertak

Innertak i Thailand är som standard gips skivor på 9mm, strukturen i innertaket består oftast av lättmetall profiler, ett tips är att välja gipsskivor med reflekterande folie på baksidan.

Isolering av undertak förekommer och finns även om det inte är så vanligt, de flesta typer av isolering har folie runt om eller på en sida.

 

Fönster/ Dörrar

Ytterdörrar är vanligtvis massiva dörrar i hårda träslag kallat hardwood, när det gäller innerdörrar så finns det en större variation i Thailand där både PVC, laminerade och massiva trädörrar är vanligt. Fönster och glasparti ramar är oftast i aluminium eller trä, nackdelen med att använda trä i fönsterramar och glasparti är att det ofta blir mycket underhåll särskilt om det blir utsatt för direkt sol och regn.

 

 

Vi hoppas att detta har varit till hjälp och kunnat ge en bild av hur ett hus byggs i Thailand. Vill ni ha hjälp så finns vi till hands! Kontakta oss för mer info och priser: info@reseskafferiet.se Tel. 070-545 46 39

 

Tags: ,

4 comments

  1. Matti Paananen says: 22 november, 2014
  2. Rudy says: 3 april, 2023

Trackbacks and pingbacks

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.